martes, 14 de mayo de 2013

Transplantament d'una tràquea artificial

La Hanna va néixer fa 32 mesos, tenia una esperança de vida de sis anys, perquè no tenia tràquea i respirava per una fístula (un petit forat pel qual subministrava oxigen als pulmons). Hanna s'ha convertit en la primera nena que ha tingut una tràquea artificial. La falta de tràquea en un nou nat és mortal en un 99% dels casos. Hanna ha viscut 6 anys de la seva vida penjada d'un tub, fins que el doctor Paolo Macchiarini - que havia realitzat al 2008 un altre transplant de tràquea artificial- va aconseguir omplir d'esperança la vida de la Hanna i la seva família. Macchiarini va construir una tràquea feta de fibres sintètiques i de cèl·lules mare de la pròpia Hanna. D'aquesta manera la nena pot respirar per ella mateixa i fins i tot caminar.

Nosaltres creiem que fets com aquest fan que prenguem consciència de la importància dels avanços en aquest àmbit, la medicina. Gràcies a la creació d'òrgans artificials és possible millorar i allargar la vida de moltes persones, com és el cas de la Hanna.
   
   
   
   
   
   
   
   







Laura Sistach, 
Andrea Muelas, 
María González

lunes, 8 de abril de 2013

Nou programa de detecció del càncer colorectal


Una de les preocupacions més comunes de la població actual és la por a patir càncer, ja que és una de les causes més habituals de mort. El càncer colorectal (també anomenat càncer de còlon) es dóna a l’intestí gros, a l’apèndix i al còlon. 

Recentment s’ha fet un programa de detecció d’aquest tipus de malaltia. Aquest programa s’ha dut a terme al Baix Ebre i ha permès diagnosticar 16 persones que patien aquest càncer, i també un centenar de casos que tenien unes lesions que, segurament, haguessin esdevingut càncer en un futur. Aquest programa en un principi es faria efectiu a l’any 2015 en altres punts de Catalunya.

Personalment, creiem que ha estat un gran pas per la medicina degut a que és un dels càncers més perillosos i que es donen amb més freqüència en homes i dones, d’entre 50 i 70 anys. Aquest programa, a més de salvar vides, dóna la oportunitat de conèixer el més aviat possible els casos de càncer colorectal per tal de poder fer un tractament amb eficàcia.  

Esperem que això sigui tan sols el principi d'una gran etapa en el món de la investigació i els descobriments mèdics. 
Laura Sistach 
Andrea Muelas 
María González

martes, 2 de abril de 2013

Benvinguts a medimundi!

Benvolgut lector,
Som tres alumnes de primer de batxillerat científic de La Salle Bonanova, molt interessades en la medicina. Hem creat aquest blog per ampliar els nostres coneixements i informar al món sobre notícies i curiositats relacionades amb aquest tema.
Us convidem a participar en el nostre nou projecte, aportant opinions i comentaris que ajudin a enriquir les nostres entrades.

Laura Sistach,
María González,
Andrea Muelas.